INFO: Butikken er solgt, og i den forbindelse midlertidig stengt. 

Om merking


Hos Matshop.no skal du som kunde ha en totalopplevelse av at det er enkelt å finne de produktene du leter etter, og akkurat de produktene som passer til dine behov og ønsker.

Du vil kunne sortere på de vanligste allergener som hvete, gluten, melk/laktose, egg og soya. Allergener utover dette blir oppgitt i det enkelte produkts ingrediensliste når vi har informasjon om dette.

Vi følger Mattilsynet sine forskrifter om merking av matvarer, samt Norges Astma- og Allergiforbund sine normer om allergimerking.
Vår merking tar utgangspunkt i opplysninger gitt fra leverandør, samt fra ingredienslister der leverandør ikke har oppgitt informasjon om allergener. Vi tar derfor forbehold om evt. trykkfeil eller mangelfulle opplysninger fra leverandører.

Det skal være trygt å handle hos oss – vi gjengir derfor produktenes ingredienslister på produktsidene i nettbutikken slik at de er lett tilgengelig for deg.

For diabetikere
Hos oss er varer som ikke er tilsatt sukker (rørsukker) merket som Uten tilsatt Sukker. Dette vil si at varene kan inneholde andre søtningsstoffer som kan påvirke blodsukkeret, eller de kan ha et naturlig høyt sukkerinnhold. Dersom du velger Uten tilsatt Sukker fordi du er diabetiker, bør du derfor lese varedeklarasjonen for å vurdere om varen er egnet for deg. Husk at lavkarbo-produkter bidrar til et jevnt blodsukker.

For allergikere
Dersom du reagerer på allergener som normalt regnes for trygge bør du sjekke produktets ingrediensliste for dette. Dersom vi har opplysninger om slikt vil det fremgå i ingrediensoversikten.

"Kan inneholde spor av..."
Noen produkter som er merket "Kan inneholde spor av..." etterfulgt av en eller flere ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner (allergener). Slike produkter inneholder ikke slik(e) ingredienser som en del av produktet, men er merket slik fordi produktet ifm produksjon kan ha kommet i kontakt med slike ingredienser. De aller fleste allergikere behøver ikke ta hensyn til denne type merking. Dersom det er snakk om alvorlige reaksjoner på små mengder må risikoen for slik forurensning imidlertid tas i betraktning.

Cøliaki, glutenallergi:
Merkeregler gjeldende fra 2012:

Kategorier Kan maksimalt inneholde Kan merkes med
Produkter som er uten glutenholdige råvarer og produkter som er gjort glutenfrie.
Matvarer som kan merkes glutenfrie og øvrige produkter som tilfredsstiller kravene.
20 mg gluten pr. kg Glutenfri
Produkter som er gjort glutenfrie. 100 mg gluten pr. kg Svært lavt gluteninnhold

 

Noen varer er merket som Fremstilt uten Gluten, men også med "kan inneholde spor av gluten". Varene er merket slik fordi det er fare for forurensing med gluten i produksjonsprosessen. Her må du gjøre en egen vurdering basert på hvor følsom du er for gluten – og hvorvidt du ønsker å spise varen. Se for øvrig punktet lenger oppe.

Produkter som inneholder hvetestivelse er hos oss merket Fremstilt uten Gluten, men ikke som Fremstilt uten Hvete. At produktet inneholder hvetestivelse vil da fremgå av ingredienslisten. For de fleste cøliakere går det greit å spise hvetestivelse, men dersom du er svær ømfintlig bør du ikke kjøpe produkter som inneholder hvetestivelse.

Mange råvarer som inneholder lite gluten (eks maltekstrakt) kan, når det brukes som en smaksforsterker i et annet produkt (f.eks. cornflakes), likevel føre til at det ferdige produktet inneholder mindre enn hhv 20/100 ppm gluten. Slike merker er i så fall merket Fremstilt uten Gluten. Det vil i slike tilfeller alltid fremkomme av ingredienslisten at produktet inneholder slik råvare.

Hveteallergi:
Maltodextrin er sukker eller stivelse fra hvete, ris eller mais. I USA er det vanligst å utvinne maltodextrin fra ris eller mais, mens vi i Europa oftere bruker hvete. Maltodextrin inneholder ikke hveteprotein/gluten og kan derfor brukes både av dem med hveteallergi og cøliaki (informasjon fra Norges Astma og Allergiforbund). Slike produkter vil være merket Fremstilt uten Gluten og Fremstilt uten Hvete. Noen varer er merket som Fremstilt uten Hvete men også med "kan inneholde spor av hvete". Varene er merket slik fordi det er fare for forurensing med hvete i produksjonsprosessen. Her må du gjøre en egen vurdering basert på hvor følsom du er for hvete – og hvorvidt du ønsker å spise varen. Se for øvrig punktet lenger oppe.

Melkeallergi:
Produkter som er merket Fremstilt uten Melk inneholder ikke melk eller laktose. Noen varer er merket som Fremstilt uten Melk men også med "kan inneholde spor av melk". Varene er merket slik fordi det er fare for forurensing med melkeprotein i produksjonsprosessen. Her må du gjøre en egen vurdering basert på hvor følsom du er for melkeprotein – og hvorvidt du ønsker å spise varen. Se for øvrig punktet lenger oppe.

Soyaallergi:
Varene merkes ut fra produsentenes opplysninger. Noen varer er merket som Fremstilt uten Soya men også med "kan inneholde spor av soya". Varene er merket slik fordi det er fare for forurensing med soyaprotein i produksjonsprosessen. Her må du gjøre en egen vurdering basert på hvor følsom du er for soyaprotein – og hvorvidt du ønsker å spise varen. Se for øvrig punktet lenger oppe.

Produkter som inneholder soyalecitin inneholder ikke soyaprotein som ingrediens. Det kan riktignok finnes svært få rester, men ikke tilstrekkelig til at personer med normal soyaallergi vil reagere på dette – disse merkes derfor Fremstilt uten Soya, men det vil fremgå i ingredienslisten at de inneholder soyalecitin (informasjon fra Norges Astma og Allergiforbund). Noen produsenter merker produkter som soyaholdige - til tross for at de kun inneholder soyalecitin. Vi må da følge produsentens merking. Ingredienslisten til produktet vil likevel vise faktisk innhold.

Nøtteallergi:
Det vil fremgå av ingredienslisten dersom produktet inneholder nøtter, eller kan inneholde spor av nøtter. Det anbefales alltid at du leser gjennom ingredienslisten dersom du har nøtteallergi.

Lupiner, sulfitt:
Vi merker varene i ingredienslisten – les alltid gjennom denne før du kjøper varen.

Vegan:
Produkter merket Vegan skal være frie for ingredienser av animalsk opprinnelse, også bivoks og honning. Dersom du er veganer – men spiser honning/bivoks – må du finne disse varene utenom vegan-kategorien. Produkt merket "kan inneholde spor av egg og melk" er hos oss merket som Vegan. Dette fordi egg og melk ikke er inngår som ingrediens, men kun potensielt kan forekomme ifm produksjon. Dette er ihht Norsk Vegetarforbund sine retningslinjer.

Produkter merket vegan er fri for følgende e-stoffer:

E120 Karmin
E441 Gelatin
E542 Kalk/Fosfat
E631 Dinatriuminosinat
E901 Bivoks
E904 Shellakk

Se for øvrig ingrediensliste for informasjon rundt de enkelte produktene.

Økologisk:
Mange av våre produkter er merket Økologisk. Noen av disse innehar utenlandsk sertifisering (eks. 3. parts USDA Organic Certification), men ikke den norske Debio-godkjenningen. Dette vil i så fall fremkomme av ingredienslisten.

Lavkarbo:
Mange av våre produkt egner seg i et lavkarbo-kosthold, men hvordan et slikt kosthold gjennomføres er ganske variabelt. Dette betyr at langt flere produkter enn akkurat de som ligger under lavkarbo kan passe i et lavkarbo-kosthold.

 

Merking / feilmerking:
Dersom du opplever feil eller utilstrekkelig merking - kontakt oss på service@matshop.no, så gir vi deg en rask tilbakemelding.

Dersom du har kjøpt en vare som viser seg å være feilmerket – kontakt oss på service@matshop.no.

 

 

 


Visa / Mastercard Nets Teller Klarna PayPal Posten Bring Trollweb